3 Temmuz 2011 Pazar

Güzel çocuk Şebo...

Volvox zamanından beri tanışırız Şebnem'le...
Volvox konserleri, Kemancı ve Sis'teki performanslar; hiçbirini kaçırmazdık Çağlan'la (Tekil) birlikte... Sonra Engin Yörükoğlu'nun Jazz Stop'una gidilir, sabaha kadar devam edilir; sonra bir çorba belki... (Engin Abi'nin de ruhu şad olsun!)
Doksanlar bizim için rakınrol yıllardı. Beyoğlu'nun en güzel zamanıydı 90'ların ilk yarısı. Cebimizde üç kuruş parayla sabaha kadar eğlenirdik. Paramız bitince Zeki Abi, Nikki ya da Güneş ısmarlardı nasıl olsa. Kemancı evimiz gibiydi zaten.
Önce Özlem'in albümü çıktı; arkasından da Şebo'nun... İlk albümü Sezen Aksu'nun şirketi çıkarmıştı yanlış hatırlamıyorsam. Bir gün Şebnem ilk şarkısı "Vazgeçtim Dünyadan"ı getirdi Kemancı'ya. Kemancı çaldı ilk kez...
Biz de Şebnem'le birlikte dinledik. Kulaklarıma inanamamıştım. Demek böyle bir sound olabiliyormuş dedik Çağlan'la. Şebnem'in çok büyük işler yapacağını zaten biliyorduk ama o gün emin olduk.
Şebnem bu albümü yaparken; Teoman'la, Mavi Sakal'la birlikte Türkçe rock'ın önemli bir miladına öncülük ettiğini, birçok müzisyene yol açacağını biliyor muydu o zamanlar? Ben tahmin ediyordum. Öyle de oldu... İyi ki de oldu.
Şebnem, o gün bugün prensiplerinden ve tarzından hiç ödün vermeden inandığı müziği yapıyor. Çok seveni var. Onu örnek alan binlerce Şeboist var. Konserlerinde "Şebnem sen bir meleksin" yazılı pankartlar kaldırıyorlar.
Memleketin en özel seslerinden, en yetenekli bestecilerinden biri bugün Şebnem. Her zaman gülümser, her zaman sıcakkanlı ve mütevazıdır. Hepsinden önemlisi iyi dosttur.
Bir yandan müzik kariyeri en tepeye doğru tırmanırken kendi hayatında büyük acılar çekti Şebnem. Ailesine çok düşkündür. Büyük depremde babasını kaybetti. Kız kardeşi genç yaşta aramızdan ayrıldı. (Bugün adlı şarkısını kız kardeşine yazmıştır). En son, önceki gün biricik annesini de kalp krizi sonucu yitirdi Şebo. Şimdi ablasıyla birlikte sırt sırta verip bu acıya katlanacaklar. Gerçekten çok üzgünüm. Şebo'ya sabır ve güç diliyorum. Tüm sevdiklerimiz, yitirdiklerimiz o güzel şarkıların bir yerinde yaşıyorlar.
Yukarda sizinle bir gazete kupürü paylaştım. Özel arşivden...Yıllardan 1977. Hürriyet Kelebek "Türkiye'nin En Güzel Çocukları" Yarışması yapıyor ve finalistlerin resimlerini yayınlıyor. İkinci sıra üçüncü sütundaki güzele dikkat! Yalovalı Şebnem Ferah, henüz 5 yaşında. O güzellik hep baki kaldı galiba...
Seni seviyoruz Şebo... Annen, baban ve kardeşin de bizi izliyorlar.
Yazıyı ikinci kez okurken fonda bu şarkıyı çalmanız dileğiyle... Eski