18 Mayıs 2008 Pazar

Pinhani şahane


Pinhani’nin 2006’nın Nisan’ında çıkardığı “İnandığın Masallar” adlı ilk albümünden birkaç kez bahsettim. Hemen her seferinde çok beğendiğim bu albümün; eğer reyting alan bir dizinin, “Kavak Yelleri”nin müzikleri olarak TV izleyicisiyle buluşma şansı olmasaydı tarih yaprakları arasındaki diğer haysiyetli çabalar arasına gömülmesi an meseleseydi.

Dinleyene kolayca geçen basit ve güzel nakarat melodileri, Sinan Kaynakçı’nın yumuşak vokali, konser atmosferi hissettiren naif düzenlemeleri ve Akın Eldes’in usta gitarı ile baştan sona hayranlık uyandıran bir işti “İnandığın Masallar”.

Albümün çıktığı 2006’dan bugüne 100’e yakın konser yaptı grup. Daha fazla da yapabilirdi. Örneğin Kavak Yelleri dizisi daha önce başlamış olsaydı…

Kavak Yelleri hala büyük bir ilgiyle izleniyor. Dizide Pinhani’nin ilk albümünden “İstanbul’da”, “Hele Bi’gel”, “Beni Al”, “Ben Nası Büyük Adam Olucam” gibi hitlerin yanı sıra, albümde olmayan kimi şarkılar da çalıyor bazı sahnelerde. “Bir Anda” ve Ne Güzel Güldün” deyince dizinin takipçileri hemen hatırlayacaktır.

İşte geçtiğimiz ay çıkan Pinhani’nin ikinci albümü “Zaman Beklemez”de bu iki şarkının stüdyo kayıtları var.

Eğer geçtiğimiz iki yıl içinde bir şekilde Pinhani konserlerini izleme şansınız olduysa ikinci albüm size aşina gelecektir. Çünkü Pinhani çok akıllıca bir iş yaptı ve konserlerinde; ikinci albümde yer alacak tüm şarkılarını çaldı. Neredeyse yeni şarkılarını hayranlarına ezberletti ve beklenti yarattı. Başta “Bir Anda” ve “Ne Güzel Güldün” olmak üzere “Zaman Beklemez”de yer alan 11 şarkı da Pinhani severlerin çoktandır dilinde.

Bu anlamda cesur bir duruş göstererek konserlerinde başkalarının şarkılarını çalmak yerine kendi yeni şarkılarını çalan Pinhani’yi kutlamak lazım. Mütevazılıkları, müzisyenlikleri, huzur veren enerjileri ile farklılar ve bunu herkes hissediyor.

İlk albümün kayıtlarında yer alan Akın Eldes ve Cem Aksel gibi ustaların yanı sıra bu albümde işin müzikal zenginliğine daha fazla yatırım yapma kararı almışlar ki başta Demirhan Baylan olmak üzere; Erkan Oğur, Oğuz Küçükberber, Yinon Muallem, Sunay Özgür, Serkan Çağrı, Hasan Gözetlik gibi iyi müzisyenlerin parmağı var.

İlk albüme göre düzenlemeleri daha olgun bulduğumu da söylemeliyim. Düzenleme itibariyle ön planda olduğu durumda gitarlar daha sert geldi bana. Üflemelileri ise yer yer gereksiz buldum.

Ama Pinhani’nin, ikinci albümü “Zaman Beklemez”de doğru olanı yaptığı kesin. Yine baştan sona hiç boş şarkı yok. Hem de daha olgun bir sound’la… Yeni konserlerde yeni şarkıların albüm için kaydedilen stüdyo versiyonlarını çok seveceğinize eminim. “Sevmekten Usandım”daki Erkan Oğur dokunuşu’na, “Sırası Değil”e, “Ne Güzel Güldün”e, “Ağlama”ya, “Bir Anda”ya, “Yansın”a, “Zaman Beklemez”e, “Yalnızlık”a ayrı ayrı özen göstereceğinize de kesin gözüyle bakıyorum. İki versiyonu olan “Düğün (Düğün Dernek)” de konserlerde en çok istek alan şarkılardan biriydi. Benim tercih edeceğim bir şarkı değil; albümün bütünlüğü içinde bir miktar da sakil duruyor ama öte taraftan konserde dinlemek hakikaten keyifli olabilir.