12 Mayıs 2008 Pazartesi

efsanenin 20 yılı


Yıllardan 2007. Şubat ayının 4’ü. İstanbul Bostancı Gösteri Merkezi’nin önü mahşer yeri gibi. İçeri girmek için; benim bir Türk rock grubunun konserinde daha önce görmediğim uzunlukta kuyruk oluşturmuş bir kitle var gişenin önünde. Hava buz gibi ama bilet almak için kuyrukta bekleyen insanların yüzünde en küçük bir mutsuzluk ifadesi yok. Bilakis; az sonra izleyecekleri konserin coşkusundan olsa gerek, yerlerinde duramıyorlar.

Aynı saatlerde Türk rock ve heavy metal’inin efsane grubunun elemanları konser alanına gelmek üzere evlerinden çıkıyorlar. Onlar da kuruluşlarının 20. yılı nedeniyle az sonra verecekleri konser için heyecanlılar. Sound check yapılıyor, hazırlıklar tamamlanıyor. Artık geri sayım başladı.

Kapılar açılıyor. Az önce kuyrukta gördüğüm kitlenin benim tahminimden de büyük olduğunu o an anlıyorum. Bostancı Gösteri Merkezi, tarihi bir gün yaşıyor. İçerde 6000’i aşkın insan var. Ve hepsi de, başlamak üzere olan Pentagram’ın 20. Yıl Konseri’ne kilitlenmiş durumda.

Pentagram; o Türkiye’de rock ve metal müzikle uğraşmanın tukaka olduğu yıllardan beri bu işin içinde; kendini hiç bozmadan inandığı müziği yapıyor. Grubun kurulduğu 1987 yılında henüz doğmamış olan hayranları var o gün Bostancı Gösteri Merkezi’ni dolduran kalabalığın arasında. Grup kurulduğu yıl Pentagram Konserlerinde kafa sallayanlar ise bugün 40’lı yaşlarını sürüyorlar. Ve inanıyorum bazıları hala Pentagram dinliyorlar.

Pentagram, böyle bir grup işte. Bana göre dünya heavy metal müziği içinde de otantikliği, güçlü sound’u ve karizmasıyla çok önemli bir yerde. Ama hala içimde uktedir; bence dünyada hala hak ettiği kadar tanınmıyor. Yok öyle Avrupa’ya açılma klişesi değil. Özellikle Avrupa’da binlerce potansiyel Pentagram hayranı olduğuna yürekten inanıyorum, o nedenle…

Geçtiğimiz haftalarda; Sony BMG etiketi ve Dream TV’nin katkılarıyla bir DVD bir de canlı albüm yayınlandı. Her ikisinin de adı “1987”. Son albümünü 2002 yılında çıkaran Pentagram’ın geçtiğimiz yıl doldurduğu 20. yılı onuruna…

24 şarkıdan oluşan konser albümünü çift cd olmasına karşın tek cd fiyatına satılıyor. DVD’nin prodüksiyonu ise Pentagram’a yakışır şekilde son derece ustalıklı olmuş. İnanın DVD’yi izlerken konser gününe gittim yeniden. Evde, oturduğum yerden şarkılara eşlik ettim; hatta kafa bile salladım.

DVD’nin 20 sayfalık bir de kitapçığı var. Pentagram hayranı olup da almamak ayıp olur. Bakın “almamak” derken kastım yasal olan CD ve DVD’yi almamak. Yoksa evde kopyalayarak, internetten indirerek kim bilir kaç kişiye ulaşıyor. Ancak tam bu noktada biraz da sıkıcı olmayı göze alarak dikkat çekmek istiyorum. Pentagram’ın o son derece sert, konserlerde “popçular dışarı!” diye bağıran sadık hayran kitlesini iyi tanırım. Onlar için dünya bir yana Pentagram bir yanadır. Pentagram’a kimsenin laf söylemesine müsaade etmezler. Gel gelelim iş yasal CD ya da DVD satın almaya gelince “para yok ne yapalım, mecburen kopyalayacağız” diyorlarsa gerçekten çok ayıp. Her şeyden önce bunlar koleksiyon ürünler. Kopyasını yapıp saklamanın, internetten indirmenin hiçbir manası yok. Önemli olan bu ürünlerin orijinallerine sahip olup saklamak. Bu işe 20 yılını vermiş bu grubun gerçek hayranıysanız lütfen çok sevdiğiniz Pentagram’a bari siz ayıp etmeyin.

“In Esir Like An Eagle”, “Unspoken”, “Şeytan Bunun Neresinde”, “1000 In The Eastland”, “Anatolia”, “Powerstage”, “Dark Is The Sunlight”, “Secret Missile”, “Gündüz Gece”, “Take My Time”, “Ölümlü”, “Give Me Something To Kill The Pain”, “Rotten Dogs”, “Bu Alemi Gören Sensin” ve diğerleri. Dinlemeye de, izlemeye de değer iki ürün. Özellikle mastering konusunda Çağlar Türkmen’i de kutlarım. “Secret Missile” ve “Bir”de grubun eski solisti Ogün Sanlısoy da var.

Yeri gelmişken; başta vatani görevini yaparken şehit düşen Ümit Yılbar olmak üzere (fly forever Ümit), gelmiş geçmiş tüm Pentagram elemanlarına bir selam yollamak isterim… Burak Kalaycı, Murat Net, Bartu Topbaş, İhsan Şen, Onur Pamukçu, İlhan Barutçu, Demir Demirkan ve tabii Ogün Sanlısoy. Son olarak bir de havadis; Sony BMG pek yakında tüm Pentagram albümlerini yeniden yayınlamaya hazırlanıyor.