8 Ocak 2015 Perşembe

Dogmayı Öldürmek!

Charlie Hebdo, Akbaba'nin miadını doldurduğu dönemde Girgir'a, Firt'a, Çarşaf'a ilham vermiş bir dergiydi. 90'lı yılların başında siyasi duruşlarını belirginleştirdiler; fikirlerini üzerine kurdukları sosyalist zemin sapasağlamdı. Bu anlamda özellikle Limon ve Leman'a hatta Hıbır ve HBR Maymun'a da etki etmişlerdir. Dolayısıyla Penguen ve Uykusuz'a da...
Yani bize o kadar da Fransız kalmış bir duruş değildir Charlie Hebdo'nun duruşu...
Charlie Hebdo "dinsiz" bir dergidir. Ama dindarlarla dalga geçmez, dogmalarla dalga geçer. Derdi de Müslümanlık ya da Müslümanlarla değildir; tüm dinlere aynı mesafede hicivle yaklaşır.
Charlie Hebdo; sırf tehdit ediliyor diye yolundan dönmeyi, özür dilemeyi reddetmiştir. "Biz İsa'nın karikatürünü de yapıyoruz, Musa'nın da niye Muhammed'in yapamıyoruz" demişlerdir.
Mizah zeki ve derin insanların işidir. Türkiye ve dünyada kendini aydın gören insanlardan çok daha fazlasını büyük bir cesaretle yapan mizah dergileri olmuştur.
Bugün Türkiye'de "muhafazakar" olduğunu söyleyen kimi kesimler; Charlie Hebdo Dergisi'ne yapılan saldırı sonrası yorumlarını "Peygamberimize dil uzatanlar cezalandırıldı" tadında yapması; laflarına "Eylem yanlış, AMA...." diye başlamaları gösteriyor ki din, Allah adına "muhafaza" ettikleri şey ölüm, şiddet, "kesilen parmak"! Bu da hoşgörü dini olduğunu alimlerinin söylediği Müslümanlık'a göre apaçık şirk koşmak! Hem de ne kanlı bir "koşu"...
Mizah? Mesela; RTE'nin Davutoğlu'na o meşhur ceketi vermesi üzerine kurgulanmış fotoşopun altına devir teslim töreni yazmak sadece komik değildir. Bazen bu derinlikte bir lafı sayfalarca yazsanız söyleyemezsiniz.
Bu saldırıya hedef olma nedenleri olarak gösterilen karikatürde Işid liderinin "herkese sağlık" dilemesi de aynen öyledir.
İnsan sahip çıktığı, inandığı hiçbir değeri "öldüresiye" savunamaz. İşin şiddete ve ölüme vardığı yerde kendine güvensizlik ve aşağılık kompleksi vardır. Fasist zihniyet dogmasını da öldüresiye sever. Böylece dogmasının ölmesine de bizzat neden olur.
Charlie Hebdo'da çizenler yazanlar en çok "insan"a inanıyorlardı. Öldürüldüler.
Fikirleri ise insanlık var oldukça etkisini sürdürecek.
‪#‎jesuischarlie‬
#charliehebdo

charliehebdo.fr