Rock Sınıfı’nı duydunuz mu? Hayır bir film adı değil. Konservatuvarın haşarı çocuklarının okuduğu sınıfın takma adı da değil. Rock Sınıfı; müziğin içine biraz matematik, biraz sosyal bilgiler, biraz coğrafya, biraz da tarih ekleyerek oluşturulmuş; kelimeler, kavramlar, oyunlar ve ritimler etrafında şekillenen bir proje. Projenin ilk aşamasında bir müzik cd’si ve animasyon videolar oluşturuldu. Gerisi de gelecek.
İlk etapta kimler var bu sınıfta? Aylin Aslım, Nejat Yavaşoğulları, Özge Fışkın, Cahit Berkay, Replikas, Tolga Futacı, Can Karadoğan, Cenk Yüksel ve Tuğçe Özkara, Prodüktör koltuğunda ise Pieter Snapper ve Reuben De Lautour.
Projeye destek veren isimlerin başında gelen İbrahim Betil “Rock Sınıfı çocukların ilgi alanlarına odaklanan yepyeni ve farklı bir yaklaşım. Eğlence ile aklın gücünü başarıyla bir araya getiren kaliteli bir proje” diyor. Çocuk psikiyatristi ve müzisyen Cevdet Tosyalı ise “Özellikle çocuklar için çok önemli bir proje. Rock Sınıfı sayesinde çocukların kafasında öğrenmek yepyeni bir boyut kazanacak” diyerek projeye hem müzisyen hem de bilim adamı gözüyle destek veriyor.
Projenin yaratıcıları, “eğitim, öğretim, ders, müfredat” gibi kavramları kullanmaktan imtina ediyor olsalar da “Rock Sınıfı”nın temel amacı çocuklar için; rock müziğin ve animasyonların cazibesini kullanarak müfredat konularını daha sevimli hale getirmek.
Öte yandan proje olarak çok beğenmiş olmama karşın; bu denli ilginç ve güzel bir çabanın iletişiminin etkin biçimde yapılamadığını da söylemek isterim. Hem ünlü müzisyenlerin katılımını artırmak hem de ebeveynlerin dikkatini çekmek için çok daha kapsamlı bir tanıtım yapılabilirdi diye düşünüyorum. Ayrıntılı bilgi için www.rocksinifi.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Tabii D&R’a gidip CD’yi satın almak da mümkün. Özellikle Aylin Aslım’ın söylediği “Maddele” adlı şarkıya bayıldım.
AYYUKA ÇIKTI
Birkaç aydır döne döne dinlediğim bir grup var. İstanbul rock hayatının son dönemde en çok grup yetiştiren performans mekanı Peyote’den çıkma; öte yandan Sonic Youth’un İstanbul Konseri’nin alt grubu olarak ve yine Roxy, Balans, Studio Live gibi mekanlarda gösterdiği performanslarla henüz albüm sahibi değilken hatırı sayılır bir hayran kitlesi edinen Ayyuka’dan söz ediyorum.
Grubun müziğini rock, punk, funk ve hatta arabeskten beslenen Türk işi saykodelik olarak tanımlamak mümkün. Çünkü nereli olduğunu unutmayan, son derece sağlam bir melodik yapı üzerine kurulu şarkıları; doğaçlamalardan besleniyor olsa da zaman zaman yorucu olabilen saykodelik uçuşlardan nasibini almadığından mıdır nedir; beni ilk dinleyişimde etkisi altına aldı. Bu arada Eskişehir’in grup yetiştirme konusunda ne kadar verimli bir toprak olduğunu da bir kez daha Ayyuka vesilesiyle belirtmek isterim. Son derece modern bir Anadolu Kenti olan Eskişehir’in üniversiteleri ve sahip olduğu rock’n roll kültürü sayesinde daha birçok iyi grup çıkartacağına yürekten inanıyorum.
Albümde yer alan on dört şarkıdan biri Orhan Gencebay’ın “Ümitsiz Aşk” yorumu; diğerlerinin tamamı Ayyuka şarkısı. Benim fikrimi soracak olursanız, bir tane boş şarkı yok albümde. Satın almadan önce fikir edinmek isterseniz, www.myspace.com/ayyuka adresini tıklayın.