9 Kasım 2007 Cuma

Müyap neyi ödüllendiriyor...

HÜRRİYET GAZETESİ /2006
Müyap’ın her yıl düzenlediği Müzik Endüstrisi Ödülleri önümüzdeki çarşamba günü Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda sahiplerini bulacak. Geçtiğimiz yılki ödüllerle ilgili de bir yazı yazmıştım. Demiştim ki; her ne kadar Müyap, ödülleri satış rakamına göre verdiğini iddia ediyor olsa da aslında baskı adetlerini esas alıyor. Peki baskı adeti satış adetinin göstergesi olabilir mi? Elbette olabilir. Ancak baskı adetlerini tek gösterge olarak alırsanız hem kendinizi hem de tüketiciyi yanıltmış olursunuz. Şöyle ki, diyelim ben Tolga Akyıldız olarak bir albüm yapmaya karar verdim. Yaptığım albümün satacağına inancım tam olduğundan albümümü 100.000’den fazla bastım. Gelin görün ki yaptığım albüm tutmadı, sadece 5000 adet satabildim. 95000’den fazla albüm, plak şirketimin deposunda imha edileceği günü bekliyor. Ama önemli değil; Müyap’ın kriterlerine göre önümüzdeki çarşamba günü benim ve yapımcı şirketimin de Altın Ödül alması gerekiyor.

Şaşırdınız mı? Durum aynen bu. Peki nasıl oluyor da Müzik Yapımcıları Birliği, üyesi olan yapımcı şirketlerden gerçek rakamları alamıyor? Aslında yapılması gereken şey, satış rakamlarından iade rakamlarını düşmek ve o rakamı esas alarak ödül vermek. Ancak Müyap üyesi yapımcı şirketlerin büyük bölümü iade rakamlarını bağlı bulunduğu meslek örgütü paylaşmaya yanaşmıyor. İşlerine gelmiyor çünkü. Açıkçası Müyap’ın da, sözkonusu şirketlerin muhasebe kayıtlarını incelemek gibi bir yetkisi yok. Dolasıyla ulaşabildikleri en sağlıklı bilgi Kültür Bakanlığı’nın onayladığı baskı adetleri olduğundan kriter olarak da onu alıyorlar.

Bu yılki ödüllere gelecek olursak... Müyap bu yıl ödül kategorilerini uluslararası uygulamalarla uyumlu hale getirmiş. Geçtiğimiz yıllarda, ödül hangi yılın ödülü ise o yılki adetleri esas alan Müyap; bu yıldan itibaren albümün çıkış tarihini esas alarak ödül veriyor. 100.000 adet üstü bandrol alan albümler Altın, 200.000 adet üstü Platin ve 300.000 adet üstü ise Diamond Ödülü sahibi oluyor.

Bu yıl baskı adetlerini esas alarak verilen ödüllerde ipi Sezen Aksu göğüslemiş. “Bahane” ile birinci, “Kardelen” ile de ikinci olan Aksu’yu “Kalbimin Sultanı” adlı albümüyle Rafet El Roman izliyor. Onun arkasındansa “Sizler İçin” adlı albümüyle İbrahim Tatlıses geliyor. 300 bin üstü albüm basan isimler de ne yazık ki bu kadar.

Şöyle bir özetlemek gerekirse 8. sırada Yalın, 11. sırada Ferhat Göçer, 13. sırada Manga, 15. sırada Candan Erçetin, 22. sırada Deniz Seki, 23. sırada İzel, 25. sırada Şebnem Ferah, 29. sırada Gökhan Özen, 32. sırada Nilüfer var.

Bakın şimdi Nilüfer’in son albümü “Karar Verdim”, son ayların en çok satan albümlerinden biri ve piyasaya çıkalı çok az bir süre oldu. Piyasaya çıkış tarihi esas alındığında Nilüfer, bandrol adetleri ile potaya giren 33 albüm arasında 32. olmuş ve Altın Ödül almış. Diyelim ki önümüzdeki yıl aynı albümle 200.000 adet daha satış yaptı; bu kez Diamond Ödülü ile ödüllendirilecek. Diğer bir deyişle artık bu yarışma ilgili yılın en çok basılan albümünü değil, 2006’yı başlangıç kabul ederek tüm zamanların en çok basılan albümünü ödüllendiriyor olacak.

Bundan 2 yıl ya da 20 yıl sonra herhangi bir albüm 1.000.000’luk barajı aştığı takdirde de söz konusu meslek örgütlerinin çatısı olarak kabul edebileceğiniz IFPI tarafından uluslararası platformda ödüllendirilecek.

MÜYAP’ın geçtiğimiz yıldan bu yıla önemli yol katettiği aşikar. Ancak gerçek satış rakamları yerine baskı adetlerini referans aldığımız sürece içimiz pek de rahat olmayacak. Bu işin çözümü elbette Müyap üyesi onlarca şirketin birleşerek büyümeleri, cirolarını artırmaları ve borsada kote olmaları. Ancak böyle olunca, tüm dünyada olduğu üzere uluslararası denetime açık olabilirler çünkü. Ne dediniz? Duymadım? Ölme eşeğim ölme, öyle mi?