9 Kasım 2007 Cuma

Can simidi mobil satışlar

HÜRRİYET/2007

IFPI (Uluslararası Fonogram Endüstrisi Federasyonu) verilerine göre 2000’de, tüm dünyada 37 milyar dolar olan müzik pazarı; 2005 itibariyle 33,5 milyar seviyesine gerilemiş durumda. Şu anda yasal olmayan pazarın büyüklüğünün 5 milyar dolardan fazla olduğu söyleniyor. Yine aynı verilere göre tüm dünyada yasal dijital pazarın büyüklüğü 1.1 milyar seviyesinde ki bu da tüm pazarın %3’ünü oluşturuyor. 2004’e kıyasla bu pazar tam 3 kat büyümüş durumda.

Informa Telecoms & Media öngörülerine göreyse dijital müzik pazarı 2010 Yılı’nda 11 milyar dolar seviyesini yakalamış olacak.

Dijital müzik pazarını, internet ve mobil satışlar olarak ikiye ayırmak mümkün. Konuyla ilgili daha önce yazdığım yazılarda, sorunun internet ayağı üzerine yoğunlaşmıştım. Dünyadaki dijital satış gelirlerinin yarısını internet satışları oluştururken Türkiye’de yasal internet satışından elde edilen gelirin ne yazık ki esamesi okunmuyor.

Perakende satışa gelecek olursak; tahminlere göre Türkiye’de pazarın %52’sini ise korsan oluşturuyor. Reel fiyatlarla elde edilebilecek ciro büyüklüğü ise 85,2 milyon ytl’yi buluyor.

Ancak işin bir de mobil tarafı var ki; işin Türkiye’deki büyüme hızına baktığımızda ister istemez etkileniyorsunuz. Turkcell verilerine göre cep telefonlarına indirilen mobil içerik geçen yıl aynı döneme göre 30 kat büyüyerek 1.6 milyon adete ulaşmış durumda. Bu içeriğin %62’lik bölümünüyse müzik oluşturuyor. Turkcell’in Çalarken Dinlet adıyla lanse ettiği ringback tone’lar ise (arandığınızda karşı tarafa dinlettiğiniz şarkı) abone sayısı olarak Türkiye’de 2.7 milyona ulaşmış durumda. Bu abonelerin yarattığı adetsel büyüklük ise 7.9 milyon. Bir de ek bilgi; mobil alemde en çok indirilen isimler Kenan Doğulu, Serdar Ortaç, Demet Akalın, İntizar, İsmail YK ve Murat Başaran.

İş artık cep telefonu melodisi indirme safhasını çoktan aştı. Mobil pazar; full track (tam şarkı) satışına odaklanıyor. Cep telefonu üreticileri; multimedya özellikleri gelişmiş yeni modeller üretirken, genç tüketici için de bu telefonların yüksek hafızalı mp3 çalar olma özellikleri ön plana çıkıyor.

Mobil müzik satışındaki gelişmelerden etkilenen bir tek biz değiliz elbet. Geçtiğimiz günlerde 4 büyük meslek örgütü MÜ-YAP, MSG, MESAM ve MÜYORBİR mobil satışlar için TURKCELL ve AVEA ile kapsamlı bir anlaşma imzaladılar. Bundan böyle Turkcell ve Avea’nın yarattığı servisler üzerinden cep telefonunuza indirdiğiniz her türlü ürünün gelirinden oluşan telifler yapımcı, eser sahibi ve yorumcuya kuruşu kuruşuna ödenecek. Sektör için son derece sevindirici bir gelişme. Bluetooth gibi; uyumlu cihazlar arası kablosuz veri transferine olanak tanıyan teknolojiler eş zamanlı olarak yaygınlaşıyor olsa da mobil müzik pazarındaki hızlı büyümenin sektöre rahat bir nefes aldıracağı kesin.