8 Kasım 2010 Pazartesi

SMS'e para vermeyin veya Orhan Baba'nın önerisini dinleyin

Bugünkü Milliyet Cadde yazısı...



UYGULAMALAR SMS’İN YERİNİ ALDI

  • Blackberry ve iPhone arasındaki rekabet alanlarından biri de “anlık mesajlaşma” sağlayan uygulamalar.
  • Bu uygulamalardan en popüler olan iki tanesi BB Messenger ve WhatsApp.
  • BB Messenger; Blackberry kullanıcılarına özel olarak üretilmiş bir uygulama.
  • WhatsApp ise Blackberry, Nokia, Android ve iPhone sahipleri tarafından kullanılabiliyor.
  • BB Messenger ücretsiz. WhatsApp içinse 90 günlük deneme sürümünden sonra yıllık 1.99 dolar ücret ödüyorsunuz.
  • Kullanım; standart ödediğiniz internet bağlantısı ücreti dahilinde ve her iki uygulama için de ücretsiz.
  • BB Messenger listenize Blackberry sahibi bir arkadaş eklemek için o kişinin PIN koduna ihtiyacınız var. Yani arkadaş eklemek biraz meşakkatli…
  • WhatsApp kullanıcısı olan ve telefonunuzun adres defterinde olan tüm arkadaşlarınızı ise tek hareketle arkadaş listenize ekleyebiliyorsunuz.
  • BB Messenger iletişim güvenliği açısından WhatsApp’ten daha iddialı.
  • Her iki uygulamada da yine ücretsiz olarak; resim, anında kaydettiğiniz ses dosyası, bulunduğunuz konumu gösteren harita paylaşımı gibi fevkalade faydalı özellikler var.
  • Kısacası Blackberry ve iPhone (hatta Nokia ve Android) kullanıcıları için SMS ve MMS tarihe karışıyor. Hem paralar cepte kalıyor, hem de bu uygulamalar aracılığıyla iletişim kurmak çok daha eğlenceli.
  
MAGA-ZİHİN

  • 46Dergisi’nin Black Edition’ı için Lady Macbeth olan Tuğçe Kazaz çekimler öncesinde role girmek için epeyce Shakespeare okumuş; hatta bu durum çekim sırasında da sürmüş. Bu arada 46’nın “siyah” sayısının kapağı Beyazıt Öztürk. Ama siyahi bir Beyaz…
  • Internet üzerinde iki enfes radyo… İlki www.fm34.com sürekli tertemiz rock dinlemek için. Diğeri ise www.radyofil.com ; programlar ve saatleri için siteye girmeniz yeterli. Bizim radyo kanalları nedense resmi cep telefonu uygulamalarını hazırlamakta dahi çok hantal. Dünyada ise internet radyoları ve mobil radyo uygulamaları almış başını gitmiş durumda. Geleceğin radyoculuğunu daha iyi idrak etmek için tıklayın dinleyin…
  • Cihangir’deki cafe sahipleri; dükkanları neredeyse tamamen boşaldığı için haftanın iki gününden nefret ediyorlar. Birincisi bugün, yani “Ezeltesi”; ikincisi ise “Perşembe’nin Suçu Ne?”. Bu da demek oluyor ki oyuncu tayfası da eve kapanıp kaçırmadan izliyor bu iki diziyi :)
  • Teoman’dan www.yalnizkalplersutunu.com … Yaklaşım olarak Nil Karaibrahimgil’in www.kirildim.com ‘una benziyor. Teoman’ın adresindeki görsel öğelere tıklayarak şarkıya kendi klipinizi çekiyor ve dilerseniz kendi yönettiğiniz bu klipi sosyal medya ortamlarında paylaşabiliyorsunuz. Görsel olarak da, fikir olarak da çok başarılı… Artık sadece müzisyenlerin değil show dünyasındaki tüm sanatçıların; böyle internet fikirlerine kafa yorması lazım.
  • Orhan Gencebay; “Single yapacağım, single daha iyi diyor”. Elbette single daha iyi Orhan Baba, işin özü şarkı çünkü. Ama kimi Unkapanı muhafazakarları hala direniyor bu değişime. Çünkü her yeni single; yeniden CD basmak, mecburen klip çekmek demek onlar için. Bu da ekstra maliyet... Demiyorlar ki; şu single’ları sudan ucuz yapalım, kasa yanında para üstü olarak peynir ekmek gibi satalım. Fiziksel satış düştü diye sızlanmak yerine bu kafayı toptan değiştirelim…
  • Şehir Fırsatı, Kipru, Grupanya, Grupfoni, Markapon, Grupça, Markafoni, Limango ve diğerleri… İnternet üzerindeki indirim siteleri kıyasıya bir rekabet içinde. Hatırı sayılır indirimler verdikleri de bir gerçek. Ancak asıl başarıyı; örneğin şık ve pahalı bir restorana % 90 indirimli yemek avantajı ile giden müşterilerinin diğer müşterilerle aynı muameleyi gördüğü gün kazanmış olacaklar. Ayrıca birçoğu ürünleri zamanında yollamayı beceremiyor hala. Güzellik merkezlerinde falan da randevuyu haftalar sonrasına veriyorlar.
  • Binbir Gece’nin, Yaprak Dökümü’nün Balkan ve Ortadoğu Ülkelerinde hatta İsveç’te ilgi görmesine şaşırmıyorum ben. Bence bu dizileri ülke dışına pazarlama işini daha bir ciddiyetle ele almak lazım. Hayatın numarası varsa, Türklerin draması var!
  
MÜZİK KUTUSU

  • Michael Jackson’ın ölmeden önce kaydettiği ve hiç dinlemediğimiz şarkılarının ilki; “Breaking News” bugün itibariyle www.michaeljackson.com adresi üzerinden 1 hafta süreyle dinlenebilecek. “Michael” adını taşıyan albüm ise 14 Aralık’ta…
  • Müslüm Baba’nın yeni albümü “Yalan Dünya” bugün piyasada. Şarkısı, türküsü, uzun havasıyla 11 şarkılık bir cover albüm. Albümün prodüktörü star’ların senfonik konserlerinden tanıdığımız Şef Orhan Şallıel. Çıkış şarkısının Şebnem Ferah’tan “Sigara” olmasına ayrıca sevindim. Şebnem’in en özel şarkılarından biridir.
  • Nihan Devecioğlu… Buralarda haber olmaz diye söylüyorum. Kendisi Avrupa’nın en önemli müzik okullarından Mozartium mezunu bir mezzo-soprano. Geçtiğimiz Çarşamba Salzburg Caz Festivali’nde New Yorklu ünlü caz vokalisti Lisa Sokolov’la birlikte konser verdi. Arkasında falan değil, birlikte… Hem de Brad Mehldau, Dianne Reeves, Ron Carter, Roy Hargrove, Jessye Norman gibi ağır ağabeyler ve ablalarla birlikte bilet satarak…
  • Doğa İçin Çal Karavanı bugün itibariyle müzik ve doğa için yola çıkıyor. Yolculuğun bütün ayrıntılarını www.dogaicincal.com adresinden izleyebilirsiniz. Eğer karavan sizin oralara uğrarsa t-shirt, dvd, araç kokusu gibi armağanlar var, ısrarla isteyin. Doğa İçin Çal Projesi “Divane Aşık Gibi” ve “Uzun İnce Bir Yoldayım” video’larıyla önce internet ortamında sonrasında medyada hak ettiği ilgiyi gördü görmesine de; sponsorların bu projeyi destekleme konusunda niye tereddüt ettiklerini anlamış değilim. Özellikle şu karavan cuk oturmaz mıydı?