27 Ağustos 2010 Cuma

İstanbul'un konser hafızası

İstanbul’da yıllardır onca önemli yabancı sanatçının konseri oluyor. Bu konserlere gidip bin bir zorlukla fotoğraf çeken meslektaşlarımızın çektikleri karelerden bir, bilemediniz iki tanesi değerlendiriliyor çalıştıkları gazetelerin, dergilerin ilgili sayfalarında. Gerisi, arşivlerde kaybolup gidiyor. Ama sponsorların desteği olmadan da o fotoğrafları; hak etikleri kalitede tüketicisiyle buluşturmak neredeyse imkansız.

Muhsin Akgün; Radikal Gazetesi’nde çalışan bir fotoğrafçı. Yıllardır konser fotoğrafları çekiyor. Aynı noktadan hareketle de “Söz-Müzik=İstanbul” Projesi’ni geliştiriyor.

Kitap; 1999 Metallica Konseri’nden alıyor konuyu, Eylül’de gerçekleşecek U2 ve Ozzy Osbourne Konserlerini de kapsayacak şekilde tamamına erdiriyor. O arada İstanbul’da gerçekleşen tam 221 konserin “an”larına dair kareleri buluşturup; o konserlerden 30 tanesini de önemli kalemlerin kişisel anılarıyla birleştirerek üstelik…

Kitaba yazılarıyla katkıda bulunan isimler arasında Yıldırım Türker’inden Murathan Mungan’ına; Tuğrul Eryılmaz’ından Perihan Mağden’ine; Görgün Taner’inden Yavuz Baydar’ına; Nejat İşler’inden Küçük İskender’ine; Sevin Okyay’ına, Mehmet Tez’ine çok güzel müzik insanları, yazarlar ve sanatçılar var. Kitabın editörü ise eski Roll Dergisi’nin yayın yönetmeni Derya Bengi.

Türkçe ve İngilizce olarak sadece 1000 adet basılacak ve 150 tanesi piyasaya verilecek bu nadir projeyi destekleyen Efes Pilsen’e de teşekkür etmek gerek. Bu tip kültürel işleri destekleyecek potansiyel sponsorlara da bir gönderme yaparak tabii… “Söz-Müzik=İstanbul”, Ekim sonuna doğru piyasada.