9 Aralık 2010 Perşembe

Yumurta ne zaman canınızı acıtır

Yumurta... Proteindir; o kalitede proteini başka bir besinde bulamazsınız. Ne kırmızı ette, ne de başka bir besinde... Yani insan mutlaka yumurta yemelidir. O protein sentezine muhtaçtır insan.
Yumurta.... Sarısının kolesterolu yüksektir. Beyazı daha masum. Ama sarısıyla beyazıyla bir bütündür yumurta. Ayıramazsın.
Yumurtayı sütle çırpmak vardır; hani gelişme çağında; "Aman efendim ne güzel yenir!".
Sonra sucuklu yumurta... Pek zararlıdır kolesterol muzdaripi bünyeye; ama ne güzeldir sucuklu yumurta; ekmeği sarısına bandıra bandıra...
Beslenme çağında; sefertasında katısı, kuru köfte ile birlikte utanç verici bir koku yayan yumurta...
Tarih boyunca bir tepki aracı olarak birilerinin kafasında kırılan; ne civciv olup yaşama katılmayı ne protein olup bünyede dolaşmayı becererek; doğasına aykırı bir göreve giden protesto yumurtası...
Neden yumurta atılır biliyor musunuz? Yani neden bir başka şey değil de yumurta? Çünkü yumurta bildiğiniz anlamda acıtmaz. Mancınıkla atılmadıysa, yumurtaatar bir makinanız yoksa eğer; en hassas, en can alıcı yerinize isabet etse bile incecik kabuğu kırılıverir. O kabuk incedir çünkü anasının sabırlı kuluçkasından sonra ilk soluğunu alacak civcivin zamanı gelince kırması gerekecektir onu.
Civcivin canını acıtmayan senin de canını acıtmaz. Sarısı beyazı üzerine bulaşır en fazla; o da yıkanınca çıkar.
Ama yumurta acıtır. Bildiğinizden çok daha fazla acıtır eğer vicdanınız varsa. Utanabiliyorsanız; çocuğunu düşüren bir genç kadının geleceği için, ağzı burnu kırılan genç bir adamın onuru için utanabiliyorsanız; o yumurta çok acıtır.
Utanmayı biliyorsanız eğer; vicdan muhasebesi yapıyorsanız; burada benim yerimde kim olsa o yumurtayı atacaklardı bu çocuklar çünkü canları acımıştır; acıtılmıştır diye düşünebiliyorsanız lekesi de kalmaz üstünüzde...
O genç adamların geleceği için birşeyler yapmayı kafaya koyduysanız o yumurtanın vücudunuza tıpkı proteiniyle yaptığı iyilik gibi siyasi bünyenize de bir fayda sağlaması işten bile değildir.
Yok o acılı tepkiyi, o şamar oğlanı olmayı gururuna yediremeyen genç dimağın öfkesini anlamaz da kin kusarsanız; yumurtalı terör örgütü arar, yumurta provokatörlerini işaret ederseniz; bu memleketi seven, okuyan, düşünen, hesap soran onurlu üniversite öğrencilerini kaybedersiniz ki; işte o yumurtalar o zaman tüm memleketin canını gerçekten acıtacaktır.
.